Elk jaar krijgen ongeveer 11.000 Belgen een hartstilstand, waarvan er 10.000 overlijden. Een hartstilstand kan zich overal voordoen: op straat, op de werkvloer, tijdens of na een intense fysieke inspanning. Reanimatie onmiddellijk starten kan de overlevingskansen verdubbelen of verdriedubbelen. Het is dus belangrijk om te leren reanimeren.
Vandaag was het voor de zesdeklassers zover. Een professionele hulpverlener kwam op bezoek om ons haarfijn uit de doeken te doen hoe we een mensenleven kunnen redden.
Mensen hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Wanneer de hersenen 4 minuten zonder zuurstof zijn dan komen we in nood. De hersenen worden beschadigd en sterven af. Hulpdiensten kunnen niet altijd binnen 4 minuten ter plaatse zijn dus zijn wij misschien de enige die een slachtoffer kunnen redden. We spreken dan van DHBO of Dringende Hulp Bij Ongevallen.
We leerden hoe we kunnen controleren of iemand nog ademt, wat we kunnen doen wanneer dat niet het geval is, hoe we de hulpdiensten moeten bellen en welke informatie we dan zeker moeten doorgeven. Het lijkt allemaal eenvoudig maar dat is het niet. Hartmassage, mond-op-mondbeademing, de kinlift, het werd bijna allemaal in de praktijk gebracht. Iedereen speelde om beurt slachtoffer en hulpverlener. We beseffen nu allemaal dat we het verschil kunnen maken wanneer iemand in nood is.