In deze les leerden we over fake news, de privacywet, cyberpesten en goed leren omgaan met gegevens op het internet plaatsen.
We zitten tegenwoordig meer op sociale media en dat kan voor problemen zorgen. Je kan ruzie hebben op school en dat gaat online dikwijls verder. Dit kan tot online pesten leiden: dat noemen we cyberpesten. Als je online gepest wordt, zwijg dan NIET!!! Schakel een volwassen persoon in ( je leerkracht, ouders,… )die het probleem kunnen helpen oplossen en vermijden dat het nog eens gebeurt.
We hebben ook over fake news geleerd: dat betekent nepnieuws. Hier zijn 5 stappen om fake news te herkennen: check eerst de bron, lees daarna verder dan de titel, verder check je ook de auteur en de links, tot slot kijk je best naar de datum wanneer het artikel is gepost. Ook al ken je deze stappen. Fake news is toch dikwijls moeilijk op te sporen.
Verder leerden we over de privaywet , want je hebt ook rechten op het internet. Maar wat is de privaywet eigenlijk! Wij leggen je vier rechten uit die je hebt volgens deze wet: 1 recht om gewist te worden, (als je gegevens plaatst mogen die verwijder worden) 2: recht op verbetering (als je iets plaatst, mag dat verbeterd worden) 3: recht op overdraagbaarheid (als je iets wil overzetten van website naar website moet dit makkelijk kunnen ) 4:recht op toegang (als iemand iets plaatst op het internet mag je dat laten verwijderen ) We hebben ook geleerd dat sommige mensen onze persoonlijke gegevens mogen bekijken: bodyscan in de luchthaven , de bloedgroep voor de dokters en ID kaart.
Tot slot leerden we over hoe we moeten omgaan met dingen op het internet te plaatsen. We maakten een wouw-wall van ons leven. En daana keken we: ‘Wat plaatsen we beter niet op het intenet?’ Zoals je kan lezen, leerden we veel bij tijdens deze les. Maar in realiteit blijft het wel moeilijk om veilig zaken op het internet te plaatsen.