rsl, in het spoor van de landverhuizers

donderdag 30 januari

Deze ochtend moesten we extra vroeg uit de veren. We zouden immers naar Antwerpen gaan en dit met het openbaar vervoer. Aangezien Antwerpen niet bij de deur is moesten we de trein van 7.10 uur halen. Een pak vroeger dan we gewoon zijn maar we hadden er veel zin in. Het was een hele onderneming waarbij we moesten overstappen maar gelukkig waren we goed voorbereid. Mooi op tijd kwamen we aan in Antwerpen. We hadden zelfs nog even de tijd om het prachtige station te bewonderen. Het dateert van begin de 20ste eeuw en is gebouwd in art nouveau stijl. Het is niet voor niets uitgeroepen tot één van de mooiste stations ter wereld. Net als de landverhuizers begin 1900 zetten ook wij onze trip verder richting red star line maar wij hadden de luxe om de tram te nemen.

Het red star line museum vertelt het verhaal van miljoenen mensen en één droom. Het museum is ondergebracht in de voormalige gebouwen van de rederij. Bijna 60 jaar lang voeren schepen van deze Amerikaans Antwerpse scheepvaartmaatschappij van Antwerpen naar Amerika en Canada en weer terug. De schepen namen goederen en mensen mee en de meeste passagiers reisden in derde klasse. Dat was goedkoop maar er was weinig luxe. 

In de inkomhal van het museum stonden honderd jaar geleden miljoenen mensen uit alle uithoeken van Europa. Het waren landverhuizers. Ze hadden allemaal hetzelfde doel voor ogen, naar Amerika reizen. Maar voor dat kon werden ze grondig gecontroleerd en dat gebeurde in deze gebouwen. Zowel de bagage als de mensen werden grondig gedesinfecteerd en daarna moesten ze bij de dokter langs. Zieke mensen en mensen met een mentale beperking mochten Amerika immers niet binnen.

Doorheen het museum maakten we kennis met verschillende families en hun levensverhalen. We hoorden en zagen hoe hun reis verliep maar ook wat hen dreef en hoe het hen verder verging. Verhalen die ook nu nog steeds herkenbaar zijn van mensen die alles opgeven en op zoek gaan naar een beter leven.

rsl, in het spoor van de landverhuizers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schuiven naar boven