Hello robots, here we come!

Reeds enige tijd loopt in Gent in het designmuseum de tentoonstelling Hello robots. Deze tentoonstelling kreeg heel wat lovende woorden, dus ook wij waren wel benieuwd en zo geschiedde het. We gingen zelf ook een kijkje nemen. Aangezien we de tentoonstelling pas in de namiddag konden bezoeken combineerden we dit bezoek met een leuke filmervaring. Het werd de film Cloudboy. Een mooie Vlaamse jeugdfilm die zich deels afspeelt in Gent en deels in Zweden. Cloudboy gaat over de 12-jarige Niilas (Daan Roofthooft) die bij zijn vader Gerard (Geert Van Rampelberg) in België woont. Niilas is een jongen van de stad en documenteert de geluiden rondom hem op een logge dictafoon die hij overal mee naartoe draagt. Het ding staat symbool voor een (auditieve) wereld waarin de tiener zich opsluit. Een wereld zonder mama. Over de voorgeschiedenis wordt niets gezegd. Niilas lijkt ook helemaal niets over zijn moeder te weten, behalve dat ze in het noorden van Zweden woont. En zijn vader acht het moment gekomen voor moeder en zoon om de draad weer op te pikken. De komende zomer zal Niilas in Lapland doorbrengen, zeer tegen zijn zin. Zo krijgt Niilas het moeilijk met zijn nieuwe stiefvader, halfbroer en -zus, en dat leidt tot het zich afzetten tegen hen. En in Lapland zijn er wel wat opmerkelijke manieren om dat te doen. Nieuwsgierig geworden? Ga dan zeker deze film ook eens zien. Een echte aanrader. Hier kan je alvast de trailer eens bekijken

https://youtu.be/VfzK8rD-m7E

Na een lunch en speeltijd in het Zuidpark trokken we doorheen de stad richting Designmuseum. Het was wel leuk de stad nog eens terug te zien en op onze weg kwamen we heel wat bekende monumenten tegen.

Zullen robots ons net creatiever maken en nieuwe jobs creëren? Het is één van de vragen die Hello, Robot. stelt. Of: hoe hard wil je zelf afhangen van technologie? Slimme assistenten tonen ons nu al de weg, meten de status van ons lichaam en zijn een speelkameraadje voor onze kinderen. Maar willen we dat machines ook zorgen voor onze ouderen of onze seksuele verlangens? Binnenkort worden we misschien allemaal een stukje cyborg!

Could a robot do your job?

Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden? Wat denk jij? Designers leveren denkwerk en concrete oplossingen die aantonen dat de waarheid tussen de twee in ligt. Robots zijn een reden om erg enthousiast te zijn én kritisch na te denken. Hoe willen we omgaan met een wereld die steeds digitaler, slimmer en autonomer wordt? 

Do you want a robot to take care of you?
 

Heel wat vragen en stof tot nadenken. Jammer genoeg was de tijd tekort om alles grondig te bekijken. Misschien een tip voor tijdens de paasvakantie?!

Hello Robot Design Between Human And Machine