3de graad

Via deze weg willen we jullie graag op de hoogte houden van wat er leeft in onze klas. Hopelijk komen jullie regelmatig een kijkje nemen. 

 

           DSC02646

                                             Josse,  Gisa, Marc Dhon, Emiel, Laure, Kyan, Meike, Chaska en Robbe

                   juf Myriam  

 

  • enkele weetjes:

 - Onze klas telt 9 leerlingen: 3 leerlingen in het 5de en 6 leerlingen in het 6de leerjaar.

 - We sporten op woensdagvoormiddag en op donderdagvoormiddag.

 - Op 30 november beginnen de zwembeurten te lopen. We gaan 11 keer zwemmen.

 - Donderdag is fruitdag, het fruit wordt voorzien door de school in samenwerking met de ouderraad.

 - We gaan op stadsklas van 10 tot 12 oktober.

 - We brengen een bezoek aan technopolis met dank aan de ouderraad.

 - Dit schooljaar nemen we opnieuw deel aan 'one mile a day'.

 - Ook de kangoeroewedstrijd staat opnieuw op het programma.

 

Zwerfvuilactie

De weersvoorspellingen zagen er niet schitterend uit die donderdag 15 maart. Toch konden we het droog houden op onze zwerfvuiltocht. De juf besliste dat we er maar beter in de voormiddag op uit konden trekken in plaats van het regenweer af te wachten. En gelukkig maar want het werd een natte namiddag die wij gelukkig droog konden houden.

Gewapend met grijpers, handschoenen, fluo-hesjes en vuilniszakken trokken we doorheen de straten van St.-Margriete. Aanvankelijk vol enthousiasme, zelfs het kleinste vuiltje ontsnapte niet aan onze aandacht. We gingen dan ook maar langzaam vooruit. Maar beetje bij beetje verslapte de aandacht en moest de juf de leerlingen regelmatig wijzen op rondslingerend vuil. Al moet het wel gezegd worden, het viel best wel mee qua hoeveelheid zwerfvuil en er werden ook geen spectaculaire vondsten gedaan. Dat lag natuurlijk mede aan de oorzaak van het tanende enthousiasme. Als leerkracht kan ik dat dan weer alleen maar toejuichen want dat wil natuurlijk zeggen dat mensen minder vuil laten slingeren. Een opsteker voor het milieu.

Hello robots, here we come!

Reeds enige tijd loopt in Gent in het designmuseum de tentoonstelling Hello robots. Deze tentoonstelling kreeg heel wat lovende woorden, dus ook wij waren wel benieuwd en zo geschiedde het. We gingen zelf ook een kijkje nemen. Aangezien we de tentoonstelling pas in de namiddag konden bezoeken combineerden we dit bezoek met een leuke filmervaring. Het werd de film Cloudboy. Een mooie Vlaamse jeugdfilm die zich deels afspeelt in Gent en deels in Zweden. Cloudboy gaat over de 12-jarige Niilas (Daan Roofthooft) die bij zijn vader Gerard (Geert Van Rampelberg) in België woont. Niilas is een jongen van de stad en documenteert de geluiden rondom hem op een logge dictafoon die hij overal mee naartoe draagt. Het ding staat symbool voor een (auditieve) wereld waarin de tiener zich opsluit. Een wereld zonder mama. Over de voorgeschiedenis wordt niets gezegd. Niilas lijkt ook helemaal niets over zijn moeder te weten, behalve dat ze in het noorden van Zweden woont. En zijn vader acht het moment gekomen voor moeder en zoon om de draad weer op te pikken. De komende zomer zal Niilas in Lapland doorbrengen, zeer tegen zijn zin. Zo krijgt Niilas het moeilijk met zijn nieuwe stiefvader, halfbroer en -zus, en dat leidt tot het zich afzetten tegen hen. En in Lapland zijn er wel wat opmerkelijke manieren om dat te doen. Nieuwsgierig geworden? Ga dan zeker deze film ook eens zien. Een echte aanrader. Hier kan je alvast de trailer eens bekijken

https://youtu.be/VfzK8rD-m7E

Na een lunch en speeltijd in het Zuidpark trokken we doorheen de stad richting Designmuseum. Het was wel leuk de stad nog eens terug te zien en op onze weg kwamen we heel wat bekende monumenten tegen.

Zullen robots ons net creatiever maken en nieuwe jobs creëren? Het is één van de vragen die Hello, Robot. stelt. Of: hoe hard wil je zelf afhangen van technologie? Slimme assistenten tonen ons nu al de weg, meten de status van ons lichaam en zijn een speelkameraadje voor onze kinderen. Maar willen we dat machines ook zorgen voor onze ouderen of onze seksuele verlangens? Binnenkort worden we misschien allemaal een stukje cyborg!

Could a robot do your job?

Nemen robots de wereld over of gaan ze de wereld redden? Wat denk jij? Designers leveren denkwerk en concrete oplossingen die aantonen dat de waarheid tussen de twee in ligt. Robots zijn een reden om erg enthousiast te zijn én kritisch na te denken. Hoe willen we omgaan met een wereld die steeds digitaler, slimmer en autonomer wordt? 

Do you want a robot to take care of you?
 

Heel wat vragen en stof tot nadenken. Jammer genoeg was de tijd tekort om alles grondig te bekijken. Misschien een tip voor tijdens de paasvakantie?!

Hello Robot Design Between Human And Machine

Schip Ahoi!

De krokusvakantie is alweer in zicht maar natuurlijk niet voor we Carnaval vieren. Zoals gebruikelijk bij ons op school verkleedt iedereen zich binnen een thema. Dit jaar kozen we voor piraten en andere zeelieden. Het moet gezegd, iedereen zag er alweer schitterend uit. Sommigen hadden hun kostuum kant en klaar gekocht, anderen waren zelf creatief aan de slag gegaan, meestal met de mooiste resultaten tot gevolg. Nu iedereen er zo goed uitzag kon het echte werk beginnen in gemengde groepen. Er werden zeewaardige piratenschepen ineen geknutseld bij juf Ellen, ikzelf leerde de piraten een heus piratenlied met dans aan. Juf Wendy zorgde voor een stoere piratenspeurtocht en bij juf Elke werden er piratenhapjes bereid. Bij juf Ann konden we een piratendiploma halen op voorwaarde dat we de opdrachten correct en vakkundig uitvoerden. Je ziet, voor ieder wat wils. 's Middags konden we ons te goed doen aan frietjes die de ouders van de ouderraad voor ons bakten. En of we ons buikje rond gegeten hebben. Ondanks het slechte weer trokken we 's namiddags toch de straat op zodat ook de inwoners van St.-Margriete konden meegenieten van de sfeer. Het was alweer een leuke dag.

 

23 januari: Sportdag

Dit schooljaar trokken we voor onze jaarlijkse sportdag richting Maldegem. Toen we daar aankwamen stonden de verschillende activiteiten al opgesteld dus we konden er onmiddellijk aan beginnen. Onder begeleiding en onder het waakzame oog van vakkundige begeleiders maakten we kennis met een aantal sportdisciplines. Het begon met een iniatie tafeltennis. Met je palet het balletje gedurende 10 slagen in de lucht houden bleek moeilijker dan gedacht. Daarna was het klimmen en klauteren geblazen op de hijsunit. Leuk maar vermoeiend. Daarna volgde een korte pauze waarna we een zoektocht deden doorheen de sporthal. Ondertussen hadden we flink wat honger gekregen dus de middagpauze kwam niets te vroeg. We hadden nog eventjes tijd om een frisse neus te halen en daarna deden we een super tof balspel. Toen volgde een kennismaking atletiek: zowel hoogspringen als speerwerpen stonden op het programma. In het hoogspringen ging Marc Dhon super hoog en brak het record van de zesdes.Tot slot volgde nog een activiteit op de airtrack. Heel erg leuk. Dat leverde enkele mooie foto's op. Ga maar eens kijken in het album...

Al bij al een fijne dag met heel wat actie.

DSC02996  DSC03042  DSC03073

stadsklassen: dag 3

De laatste dag van onze stadsklassen is alweer aangebroken. Deze morgen was het vroeg opstaan want uiteraard moesten de valiezen op nieuw gepakt worden en ook de kamers werder terug opgeruimd. Ondanks de voor vele leerlingen korte nacht ging het pakken toch goed vooruit. Gelukkig maar want om 10.00 uur werden we al verwacht opde bijlokesite. Het was een fikse wandeling tot daar maar de wandeling deed deugd en we kwamen tijdig aan in het Stam. Dit is het stadsmuseum van Gent. De ideale plek dus om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van onze provinciehoofdplaats. We startten bij een enorm grote luchtfoto en maquette, het leek wel alsof we vleugels hadden en over de stad vloge n. We gingen op zoek naar de haven en het station. Allebei zeer herkenbare plaatsen op de luchtfoto maar we zoemden ook in op de binnenstad. De maquette staat er al menige jaren en is dus niet helemaal meer up to date. De Krook, waar we woensdag geweest waren, stond er nog niet op en ook het voetbalstadion kon we tot grote spijt van een aantal fervente voetballers niet  terugvinden. Daarna trokken we naar een andere zaal waar het ontstaan van Gent gevisualiseerd was. Op een reliëfkaart gingen we zelf op zoek naar de beste ligging om een stadsontwikkeling te starten. We hadden reeds geleerd in de klas dat de beste plaatsen aan een samenvloeiïng van rivieren en op een hoogte waren. Laten dit nu net de plekken zijn waar de St.-Baafsabdij en de St.-Petersabdij gebouwd werden. De naam Gent is trouwens afgeleid van Ganda, wat zoveel betekent als 'de plaats waar twee rivieren samenvloeien. Deze rivieren zijn de Schelde en de Leie. In nog een andere zaal kwamen we tot ontdekking dat gent tijdens de Middeleeuwen een zeer bloeiende stad was, dankzij de lakenindustrie en dat gentenaren 'steenrijk' waren want zij konden stenen huizen bouwen. Uiteraard kon keizer Karel niet ontbreken in het verhaal van Gent. We leerden de historie van de stroppendragers kennen en wierpen een blik op de stamboom van keizer Karel. zo ontdekten we hoe het kwam dat hij zo'n scherpe en vooruitstekende kin had. Maar ook het Lam Gods mocht niet ontbreken. Onze gids vertelde dat men eigenlijk wel vrij zeker wist waar het ontbrekende paneel zich bevindt maar dat de familie die in het bezit is van het paneel dit niet durft toegeven. Heel vreemd allemaal...

's Middags aten we onze lunch op in de tuin aan de Bijloke, de zon was namelijk van de partij en daarna volgde alweer een fikse wandeling richt St.-Jacobs. Beetje bij beetje beginnen we onze weg te kennen. Daar werden we opgewacht door Tina de Gendt, auteur van het boek 'Turkije aan de Leie'. Zij zou ons op sleeptouw nemen door de mgrantenbuurt, voornamelijk door de Sleepstraat en de omgeving van de Dampoort en ons het verhaal vertellen over de migratie. Een zeer boeiend verhaal trouwens. Zo kwamen we erachter dat 1 op 10 Gentenaars Turkse roots heeft wat wil zeggen dat ongeveer 20 000 inwoners van Gent Turks zijn. Maar daarnaast leven er nog een 160 tal nationaliteiten bij elkaar in Gent. 

In de jaren zestig arriveerden de eerste 11 Turken in Gent om het tekort aan werkkrachten in de textielindustrie op te vullen. Nadat deze pioniers de overstap van het Turkse platteland naar de Gentse textielindustrie waagden en hun levensstandaard zo hoopten te verbeteren, zouden nog vele landgenoten hun voorbeeld volgen in de volgende jaren.  Vooral de plattelandsstreken, met name de streek van Emirdag, kenden een bijzondere aantrekkingskracht richting Gent. Bij aanvang kwamen voornamelijk mannen om te werken in de textielindustrie. Al gauw misten deze mannen hun thuisland en hun gezin dat ze hadden achtergelaten. Oorsponkelijk zou er gewerkt worden, gespaard en teruggekeerd naar Turkije. Maar in de praktijk gebeurde dat zelden. Het geld dat zij verdienden, werd opgestuurd naar familie.

Onze gids vertelde zeer boeiend over deze geschiedenis en doorspekte haar verhaal met anekdotes en leuke weetjes. We gingen ook in een Turkse winkel op zoek naar de Turkse benamingen van allerlei voedingsmiddelen en we mochten geroosterde en gezouten zonnebloempitten proeven. Een lekker en gezonder alternatief voor chips.

Na dat alles gingen we onze bagage ophalen in de jeugdherberg en trokken we hobbelend over de Gentse kasseien richting station. Ondertussen keken we daar al naar uit.

Jullie kinderen zullen wellicht uitgebreid vertellen over hun stadsklasavonturen. Hopelijk kunnen jullie op die manier ook een beetje meegenieten van een boeiende driedaagse.