L6

 

De laatste klas van de basisschool, daar zijn wij nu aangekomen.

We zullen er een keitof jaar van maken en ons goed voorbereiden op het middelbaar.

Op onze blog kunnen jullie volgen wat we in het zesde allemaal beleven.

 Op 3 september vliegen we er met veel plezier weer in!

 

Nino, Fien, Maité, Rune, Emile, Hannah, Elise, Delphine, Robbe, Jools, Axl, Caro, Maxim, Kobe, Lore, Noah, Mathieu, Lore, Lucas, Liam, Imke, Gustave, Jef,

juf Vanity en juf Hilde

 

 

DSC 0003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De moeder van de verkiezingen

Aanstaande zondag zijn er belangrijke verkiezingen. Reden om met vijf en zes aan de slag te gaan rond dit thema. De zesde klas werd vrijdag voorbereid om het vijfde vandaag op sleeptouw te nemen want België zit een beetje ingewikkeld in elkaar op dat vlak. Er is immers een verschil tussen het Vlaamse en het federale parlement. Er is ook nog eens een Vlaamse en een federale regering, om van Europa nog te zwijgen... Wie zit waar in? Wie heeft welke bevoegdheid? Welke politieke partijen zijn er? En wat staat in hun programma? We leerden ook kritisch omgaan met verschillende websites. Want als we ergens lezen dat Nederland geen democratisch land is mogen we dat niet zomaar voor waar aannemen. Nee, geen makkelijke/toegankelijke materie. Maar aan de hand van een aantal opdrachten werd er vandaag toch een en ander duidelijk. Misschien interessant om ook thuis dit onderwerp eens aan te snijden!-) 

Lentewandeling met de bewoners van Sint-Jozef

Het was een bewolkte dag maar niet echt koud. Ideaal om met de bewoners van Sint-Jozef op stap te gaan. We maakten een wandeling in het groen dicht bij de dorpskern. Geen sinecure met de wegenwerken! Alle leerlingen kregen per twee de taak om een rolstoel te duwen. Dat ging goed! Precies of we doen het elke dag! Ook de bewoners genoten van het uitstapje. Er werden leuke gesprekken gevoerd. Over de oma's en opa's, over vroeger, over hoe alles zo snel verandert... Topnamiddag!

Fietsexamen!

Volgend jaar trekken we allemaal naar een secundaire school. Voor iedereen wordt dat een school buiten Sint-Laureins. Om daar te geraken kun je het openbaar vervoer gebruiken maar uiteraard ook de fiets. Om ons vertrouwd te maken met het verkeer in de stad, met de gevaren ervan, trokken we vandaag naar Eeklo. Met de fiets uiteraard! De politie organiseert immers deze week de heen-en-weer week met fietsexamen. Spannend! We bereidden dit natuurlijk voor in de klas. De verkeersborden werden nog eens onder de loep genomen, de dode hoek, inhalen, kruisen... Ook de individuele rit met een agent bekeken we op een filmpje. We waren er klaar voor! De rit naar Eeklo verliep bijna vlekkeloos. Enkel een paar jongens demonstreerden hoe je gezwind wisselt van de weg naar de berm en terug. Ja, die meisjes reden zo traag... Nee, fietsen in groep, dat is een opgave!-) Sommigen waren wel zenuwachtig maar we werden door de agenten meteen op ons gemak gesteld. Iedereen deed het prima, ook de behendigheidstest. Het was een leerrijke voormiddag! Ja, ook op dat vlak zijn we nu klaar voor dat eerste middelbaar!-)

Gezelschapsspelletjes in Sint-Jozef

Vrijdag brachten we weer een uurtje door met de bewoners van Sint-Jozef. We namen gezelschapsspelletjes mee. Het werd een fijn uurtje! Mens erger je niet, Vier op een rij, memory,... Ze speelden het graag mee. Vooral de herkenbare spelletjes uit hun jeugd hadden het meest succes! Maar ook de nieuwe spelletjes speelden ze enthousiast mee. Vooral van het evenwichtsspel met de aapjes kregen sommige bewoners maar niet genoeg. Fijn om te zien! Het uur was alweer veel te snel voorbij!

Voorlezen bij de rusthuisbewoners

Vandaag mochten we opnieuw voorlezen. Niet voor de kleuters maar voor de bewoners van het rusthuis. In groepjes mochten we elk ons verhaal voorlezen. We letten er goed op dat we luid en duidelijk lazen. Veel bewoners horen immers niet zo goed meer. Ons publiek wist deze activiteit wel te appreciëren! Sommigen kregen zelfs applaus! Veel te snel voorbij! Maar vrijdag zijn we er terug. Dan spelen we gezelschapsspelletjes!