L5

 

                           Welkom in klas 5 !

                                                                     bij juf Valerie

 

 SANY0002

Eerste schooldag

Eindelijk konden we van start gaan! 2 maanden tijd gehad om te rusten en te genieten. Maar nu konden we onze vrienden terug zien. Deze morgen hadden onze leerkrachten een pluim voor ons klaar. Het thema voor dit jaar is 'Je kun(s)t het ! ' Daarna gingen we naar onze eigen klas. Een hele stapel boeken lag op ons te wachten. Ook nieuwe balpennen, mappen, meetlat,... werden uitgedeeld. Onze juf legde uit hoe contractwerk in elkaar zit. Dat was een heleboel informatie om te verwerken. Ook kregen we onze eerste les Frans. Spannend allemaal! 

Dan was het tijd om te smullen van een heerlijke barbecue. In de namiddag hebben we gedanst, geknutseld en spelletjes gespeeld. Kwestie van rustig er terug in te komen. Morgen gaan we er met volle moed keihard ertegenaan!

Fietstocht

Als de vakantie bijna in zicht is, komt onze jaarlijkse fietstocht eraan. We rijden dan de Senteroute doorheen de 5 deelgemeentes over een afstand van ongeveer 35 km. Maar dat doen we niet zomaar. De leerlingen van het zesde leerjaar zijn onze begeleidende gidsen en zij vertellen op bepaalde punten iets over de geschiedenis van onze gemeente. Dat is dan ook even een moment om uit te blazen want de wind was zeker van de partij. Over de middag zijn we aanbeland op het Stee in Watervliet waar we ons lunchpakket hebben opgegeten. Dank aan juf Vanity om ons nog van het nodige water te voorzien. Kort daarna mochten we nog even halt houden bij de oma en opa van Delphine. Daar werden we getrakteerd op een ijsje. Hartelijk bedankt want het heeft gesmaakt!

Stilaan keerden we terug richting school. De laatste stop was aan de Boerkreek Onderweg hebben we toch ook een aantal (kleine) valpartijen gehad en vele kettingen die moesten worden terug opgelegd Eens terug op school waren de heerlijke frietjes klaar. Een lekkere afsluiter van deze dag!

Pairi Daiza

We gaan op (school)reis en we nemen mee : pet, zonnecrème, lunchpakket en veeeeeeeeeel drinken. We hadden namelijk één van de warmste dagen tot nu toe uitgekozen om op schoolreis te gaan. Maar soit, beter zo dan dat het regent. Hoewel de zweetdruppels soms wel als regendruppels aanvoelden. Uiteindelijk is het een prachtige reis geworden. Bij aankomst mochten we een heel korte verkenning doen in het park. Maar we moesten tijdig aan het platform van de giraffen staan want daar wachtten we op onze gids. Hij nam ons mee doorheen het park op zoek naar onze oorsprong : de apen. Het werd een zeer leuke tocht met heel wat interessante weetjes. Bij de ringstaartmaki's moesten we onze tassen goed dichtdoen voor het geval er eentje op ons zou springen. Gelukkig was dat niet het geval. Niet alleen de apen hebben we gezien maar ook heel wat andere dieren Al snel was het tijd om verkoeling te zoeken om ons lunchpakket op te eten Daarna : zakken bij de juf en verder op verkenning Gelukkig deelden ze ook nog waterflesjes uit om ons vocht wat op peil te houden De souvenierwinkeltjes hadden aan ons goede klanten maar dat mag wel eens op een dag als vandaag Dan nog een ferme rit naar huis en dan wellicht tijd voor een verkwikkende douche of een duik in het zwembad...

Sessie rond probleemoplossend denken

In deze drukke toetsenperiode was er toch even tijd voor een leuke activiteit rond probleemoplossend denken. We wisten niet goed waaraan we ons moesten verwachten. Maar het feit dat we eens een dagje op het EPI mochten vertoeven was al een hele belevenis. In de voormiddag was het vooral tijd voor het denkwerk. We kregen uitleg over energiezuinig wonen en slimme apparaten om energie te besparen. We vertrokken dan vanaf de eerste fase namelijk verhelderen. Dat werd voorgesteld als het blauwe eiland. Hier moest je zoveel mogelijk vragen bedenken. Daarna stond het gele eiland op het programma en dat staat voor ideeën bedenken. Voor de creatievelingen onder ons een leuke fase dus. Na de middagpauze begon dan het echte werk op het groene eiland waar we onze ideeën moesten gaan uitvoeren. We werkten in groepjes. De ene moest een energiezuinig huis bouwen en de anderen een slim apparaat. Daarbij mochten we onze fantasie de vrije loop laten. Hier merkten we ook wel dat het niet altijd evident was om in groep dit uit te werken. Vooral als je ideeën anders waren dan je groepsleden. Toen alles klaar was moesten we ons project voorstellen. Dat werd ook nog gefilmd. Hierbij werden heel wat vragen gesteld over de uitwerking van ons project. Precies een verdediging van een eindwerk. Het was echt een boeiende ervaring waarbij we onszelf en anderen beter leerden kennen. Dit project wordt normaal gezien volgend schooljaar verder gezet om te kijken als er een evolutie is in ons leertraject. Bedankt aan Julie en Lara om hier ons bij te begeleiden. Alsook aan Bjorn van de firma ACO om hieraan mee te werken en ons als 'vlieg' te begeleiden in ons productieproces!

 

Archeologiedagen Middelburg

Vrijdagnamiddag mochten we een uitstapje maken naar Middelburg. Het weer was nog wat onzeker in de voormiddag maar de zon was van de partij toen we met de fiets vertrokken. Ons lunchpakket mochten we opeten in de zeer gezellige tuin van Jools. Als dessert kregen we zelfs een ijsje aangeboden. Een grote dan voor jullie gastvrijheid!

Daarna konden we eindelijk kennis maken met enkele echte archeologen. Deze namen ons mee hun verhaal over Middelburg. Zo kwamen we te weten dat Pieter Bladelin Middelburg gesticht heeft. Er stond vroeger een kasteel maar de restanten hiervan, zitten helaas onder de grond om ze te beschermen. Maar doordat de archeologen er vol passie over spraken konden we er ons wel iets bij voorstellen. In de kerk konden we enkele vondsten bekijken die daar werden opgegraven. Dat waren gebruiksvoorwerpen zoals kruiken maar ook kogels. Daar komt heel wat puzzelwerk bij kijken om alles mooi tentoon te stellen. 

Ook merkten we dat een archeoloog heel wat technologische snufjes gebruikt om dingen te gaan zoeken. Kortom, het was een boeiende en leerrijke uitstap!